EU-kommisjonen presenterte i juli 2021 sin «Fit for 55»-pakke, som inkluderer utkast til klima-, energi- og transportrelatert lovgivning ment å tilpasse gjeldende EU-lover med sitt 2030-mål om å kutte klimagassutslipp med minst 55 % i 2030 sammenlignet med med 1990-nivåer og dens null-visjon for 2050.
Pakken består av et sett med 14 lovforslag, med fem nøkkelelementer:
- Tøffere EU-utslippstak for kraftverk og fabrikker
- Strengere nasjonale grenser for drivhusgasser fra «ikke-kvotehandelssystem (ETS)»-sektorer
- Strengere EU-tak på CO 2 -utslipp fra biler
- Fornybar energi
- En karbongrensejusteringsmekanisme (CBAM)
Energi er kjernen i klimanøytralitetsovergangen, og «energieffektivitet først»-prinsippet er kjernen i EUs energipolitikk.
EED tilbyr også flere bestemmelser for å øke hastigheten på arbeidet med å drive energieffektivitet, inkludert:
Opptrapping av tiltak og håndtering av mangler for energieffektivitet
Nye regler for å kutte energiforbruket til offentlige bygg
Høyere årlige energispareforpliktelser fra medlemmene
Tiltak for å beskytte sårbare forbrukere
Revidering av måle- og faktureringsbestemmelser for termisk energi
Forbedring av effektiviteten i oppvarming og kjøling.
Innovative tiltak vil bli introdusert for å utnytte alle mulige utviklingsmuligheter for fornybar energi, som inkluderer:
Spesifikke mål foreslått for bruk av fornybar energi i transport, oppvarming og kjøling, bygninger og industri, med økende fokus vekk fra klassiske fornybare energikilder (f.eks. sol og vind) til nye energityper (f.eks. hydrogen, biodrivstoff og andre fornybare drivstoff) (tabellen nedenfor inkluderer noen av disse foreslåtte spesifikke målene).
Gjør om til EU-lover noen av konseptene som er skissert i energisystemintegrasjonen og hydrogenstrategiene (f.eks. integrerte energisystemer [3] ).
Biomasse, spesielt bruk av tre, vil ikke lenger støttes av EF. I stedet vil det inngå i spesifikke forbud i nasjonale insentiver.
For å støtte utplassering av fornybar energi vil medlemslandene fjerne barrierer for tillatelsesprosedyrer og kraftkjøpsavtaler (PPA) og videreutvikle arbeidet med opprinnelsesgarantier.
Sammen er omarbeidingen av EED og revisjon av RED ment å øke andelen fornybar energi i energimiksen og møte forbedrede energieffektivitetsmål gjennom integrerte energisystemer